Latinica | English

 

 

Održan pripremni sastanak u Oslu

CILAP | 18.4.2018.

Novi donatorski projekt regionalne suradnje

U prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška u periodu od 16.04. do 19.04.2018. godine je održan pripremni sastanak u okviru planiranog donatorskog projekta regionalne suradnje. Planirani projekt, za koji će sredstva biti obezbjeđena od strane Vlade Kraljevine Norveške, a putem Ministarstva financija, za cilj ima pokretanje suradnje na polju vršenja geodetskih mjerenja i određivanja geoida visoke preciznosti za zemlje regije Zapadnog Balkana. Provedbeni partner, koji će u ime Vlade Kraljevine Norveške implementirati projekt će biti Statens kartverk – Norveška uprava za mapiranje i katastar. Pripremnom sastanku su prisustvovali predstavnici uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Novi donatorski projekt predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem uprave za mapiranje i katastar -  Statens kartverk (SK), dugi niz godina podržava zemlje regije Zapadnog Balkana na poljima pripreme i prikupljanja prostornih/geografskih informacija kao i na polju uspostavljanju servisa kojima se osigurava pristup istima.

Obzirom da je projekt u ranoj fazi planiranja, geodetske uprave iz regiona Zapadnog Balkana su ovom prilikom izvršile prezentacije trenutnog stanja geodetske osnove kao i strateških planova za njihovo unaprijeđenje i modernizaciju. Prezentacije, diskusije i razmatranja koja su uslijedila poslužile su kao osnova za kreiranje akcionog plana za buduće aktivnosti i podršku iz projekta.

Prezentaciju ispred entitetskih geodetskih uprava u BiH ovom prilikom je izvršio gosp. Denis Tabučić, uposlenik u sektoru za Geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Delegaciju ispred entitetskih geodetskih uprava su predvodili direktori, gosp. Željko Obradović i gđa. Bosiljka Predragović. Sastanku su također prisustvovali i suradnici direktora, gosp. Eldin Đonlagić, gosp. Denis Tabučić, gosp. Darko Mišković i gosp. Stojan Jungić. Usljed potrebe za usklađivanjem predloženih aktivnosti sa aktivnostima CILAP projekta, sastanku su prisustvovali i direktorica CILAP projekta, gđa Anđa Zimić i tehnički savjetnik gosp. Gosp. Šeho Zimić.

Ključne reči: geodetske  geodetska infrastruktura  geoinformacioni sistemi  nivelman visoke tačnosti  merenja  

Galerija fotografija