Latinica | English

 

 

Potpisivanje Ugovora o institucionalnoj suradnji u Oslu

CILAP | 18.4.2018.

Novi donatorski projekt regionalne suradnje

Direktori entitetskih uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove, gosp. Željko Obradović, i gđa. Bosiljka Predragović su 18.04.2018. godine u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška potpisali ugovor o institucionalnoj suradnji na implementaciji donatorskog projekta koji financira Vlada Kraljevine Norveške. Ugovor u ime implementacionog partnera, Statens kartverk – Norveška uprava za katastar i mapiranje, potpisao je direktor sektora za međunarodnu saradnju, gosp. Helge Onsrud.

Novi donatorski projekt predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem uprave za mapiranje i katastar -  Statens kartverk (SK), dugi niz godina podržava zemlje regije Zapadnog Balkana na poljima pripreme i prikupljanja prostornih/geografskih informacija kao i na uspostavljanju servisa kojima se osigurava pristup istima. Kroz prethodno uspješno realizirani projekt u BiH - „Javne službe za tržište nekretnina i europske integracije“ izvršeno je jačanje kapaciteta u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove (FGU) i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RGURS).

Odgovarajući na zahtjeve za nastavak potpore, Statens Kartverk je krajem 2017. godine predstavio projektni prijedlog Ministarstvu vanjskih poslova Norveške, koji je naknadno odobren. Za realiziranje projekta sa korisničkim partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini dodjeljen je ukupni grant od 6 miliona Norveških kruna.

Period implementacije novog donatorskog projekta je od travnja 2018. godine , do kraja listopada 2020. godine. Opći cilj projekta je uvođenje sustava digitalne arhive u lokalne urede RGURS i više jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, uz nabavu neophodnog hardvera i softvera, kao i poboljšanje entitetskih mreža permanentnih GNSS stanica, povećanjem broja referentnih stanica te drugim poboljšanjima sustava. Očekivani rezultati projekta su:

  1. Sustavi digitalnog arhiva potpuno sprovedeni na planiranim lokacijama u oba entiteta;
  2. Progušćene i unaprijeđene entitetske mreže permanentnih GNSS stanica.
Ključne reči: digitalni arhiv  međunarodna saradnja  merenja  referentni sistem  

Galerija fotografija