Latinica | English

 

 

Učešće na konferenciji Svjetske Banke "Zemljište i siromaštvo 2019“

CILAP | 31.3.2019.

Predstavljanje rada “Zajednički ka unapređenju zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini”

U sjedištu Svjetske Banke u Washingtonu (SAD), u periodu od 25. do 29.03.2019. godine, održana je godišnja konferencija „Land and Poverty 2019“ (Zemljište i siromaštvo), pod radnim nazivom „Catalyzing Innovation“ (Kataliziranje inovacija).

Na konferenciji se okupilo približno 1500 predstavnika iz cijelog svijeta, uključenih prvenstveno u projekte zemljišne administracije finansiranih od strane Svjetske banke, ali i predstavnici Svjetske poljoprivredne organizacije (FAO), Svjetske federacije geodeta (FIG), UN-Habitata i niz drugih institucija te ključni akteri civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora.

Tokom ovogodišnje konferencija o zemljištu i siromaštvu predstavljena su najnovija istraživanja i inovacije u politikama i dobrim praksama upravljanja zemljištem širom svijeta. Učesnici konferencije su razgovarali o tome što se može učiniti kako bi se garantirali inkluzivnost, održivost, pouzdanost, izgradnja kapaciteta, te da se osigura da bolje informacije o zemljištu doprinose širim društvenim ciljevima, napretku i održivom razvoju.

Uz podršku projekata „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP) i „Registracije nekretnina“ (RERP), na konferenciji su učestvovali i predstavnici geodetskih uprava. Delegacije su predvodili direktori, gosp. Željko Obradović, te gđa. Bosiljka Predragović, uz direktoricu CILAP projekta, gđu. Anju Zimic.

Na konferenciji je predstavljen stručni rad “Zajednički ka unapređenju zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini” o aktivnostima koje geodetske uprave provode uz pomoć CILAP, RERP i norveškog projekta. Prezentaciju rada koji je djelo više autora iz obje geodetske uprave su zajednički održali gosp. Denis Tabučić (FGU) i gosp. Dejan Jeremić (CILAP).

U sklopu ostalih aktivnosti učestvovano je u radu sesije pod nazivom „Može li zemljišna administracija podstaći rodnu ravnopravnost?“ gdje su u okviru diskusije predstavljeni rezultati ostvareni u Bosni i Hercegovini, te je održan sastanak sa gosp. Majkom Čeremeskim, konsultantom koji će dati svoje preporuke o neophodnim aktivnostima za realizaciju izlazne faze CILAP projekta 2020-2022.   

Sve radove sa ove konferencije, uz ostali sadržaj, moguće je preuzeti sa zvanične web-stranice konferencije za 2019. godinu."

Ključne reči: svetska banka  međunarodna saradnja  

Galerija fotografija