Latinica | English

 

 

Iskustva Lantmäteriet-a u implementaciji novih geodetskih referentnih sistema u Švedskoj

CILAP | 10.4.2019.

Podrška razvoju geodetske infrastrukture i metoda

U organizaciji CILAP projekta u periodu 9-10 april 2019. godine u Banji Slatina održana je radionica u okviru komponente 4: Podrška razvoju geodetske infrastrukture i metoda.

Cilj radionice je bio prenos iskustava Lantmäteriet-a (švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava) u implementaciji novih geodetskih referentnih sistema u Švedskoj. Radionicu je vodio tehnički savjetnik CILAP projekta Šeho Zimić a prisustvovali su mu članovi radnih grupa iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU).

Osim prenosa i razmjene iskustava, tokom radionice su predstavnici RUGIPP i FGU dali presek stanja radova na unapređenju geodetske infrastrukture koji se trenutno finansiraju iz sredstava CILAP i norveškog donatorskog projekta, a to su: rekognosciranje i stabilizacija fundamentalnih, kontrolnih i radnih repera mreže nivelmana visoke tačnosti (NVT3) u RS, gravimetrijski premjer u FBiH i unapređenje mreže permanentnih referentnih stanica SRPOS/FBIHPOS.

Sledeća radionica na kojoj će biti nastavljen rad na razradi procedura za implementaciju novih referentnih sistema u BiH će se održati u junu mjesecu.

Ključne reči: geodetska infrastruktura  geoinformacioni sistemi  geodetske  zemljišna administracija  

Galerija fotografija