Latinica | English

 

 

Strateška upotreba IT tehnologija u radu RUGIPP

CILAP | 27.4.2019.

IT strategija, međuinstitucionalna saradnja i razmjena podataka

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) organizovala je 25. aprila 2019. godine u Banjaluci sastanak predstavnika ukupno 15 republičkih institucija kako bi se utvrdile potrebe i mogućnosti izrade elektronskih servisa baziranih na geoprostornim podacima.  

Zahvaljujući ovakvim servisima, obezbijedila bi se brža institucionalna razmjena podataka, a bilo bi moguće pružiti veliki broj usluga i to elektronskim putem. Uz podršku CILAP projekta već su potpisani sporazumi o elektronskoj razmjeni podataka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, a sa MUP-om su razvijeni i savremeni e-servisi.   

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović u uvodnom obraćanju naglasila je da je razmjena podataka i izrada elektronskih servisa način da se ubraza razmjena informacija i smanje troškovi.

Pomoćnik direktora RUGIPP-a za informacione tehnologije katastra nepokretnosti Stanko Svitlica naglasio je da RUGIPP kreira strateški dokument upotrebe informacionih tehnologija u svom radu i to za naredni desetogodišnji period.

Sastanku održanom u prostorijama RUGIPP-a u Banjaluci osim predstavnika domaćina sastanka prisustvovali su i predstavnici sudova, ministarstava: finansija; unutrašnjih poslova; uprave i lokalne samouprave; poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; pravde; za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo; energetike i rudarstva; privrede i preduzetništva; za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, ali i Poreske uprave, Zavoda za statistiku, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Republičke uprave civilne zaštite i CILAP projekta.

Učesnicima sastanka predstavljen je elektronski obrazac u kojem zainteresovane institucije trebaju upisati kojim podacima raspolažu, koji su im potrebni u radu i koji servisi bi trebalo da se izrade.

Ključne reči: informacione tehnologije  geoinformacioni sistemi  ikt strategija  zemljišna administracija  

Galerija fotografija