Latinica | English

 

 

Dani infrastrukture prostornih podataka

CILAP | 26.9.2019.

Predstavnici CILAP projekta na „Danima infrastrukture prostornih podataka“

Dan infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine je održan u Sarajevu 25.09.2019. godine. Sudjelovali su osoblje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaduženo za provođenje IPP-a u Federaciji, subjekti IPP-a Federacije BiH, gospodin Tomislav Ciceli ispred Državne geodetske uprave Republike Hrvatske, predstavnici ERASMUS BESTSDI projekta ispred Univerziteta u Sarajevu, te predstavnici CILAP projekta, zajedno sa gđom Annelie Höök, koja je zadužena za pitanja adresnog registra u općini Gävle u Švedskoj.

Uvodnu riječ su imali gospodin Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne-poslove, koji se između ostalog posebno zahvalio Direktorici CILAP projekta, gđi. Andji ZImić, na velikom zalaganju pri implementaciji projekata, kao i gospodin Josip Martić, Ministar prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine, koji se ovom prilikom zahvalio švedskoj vladi na podršci prilikom implementacije projekata na polju zemljišne administracije, a koji su od iznimnog značaja za približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ovom prilikom su također svečano puštene u upotrebu web aplikacije „Registar subjekata IPP“ i „Metadata Editor“.

Na kraju je gđa. Annelie Höök predstavila organizaciju i funkcionisanje adresnog registra u općini Gävle, te koriti od ažurnog adresnog registra za lokalnu samoupravu i njene građane.

Ključne reči: informacione tehnologije  geodetska infrastruktura  zemljišna administracija  seminar  geoinformacioni sistemi  

Galerija fotografija