Latinica | English

 

 

Radionica „Praćenje implementacije i podrška za dalji razvoj Registra cijena nekretnina“

CILAP | 25.10.2019.

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta u periodu od 21-25. oktobra/listopada 2019. godine, u Mostaru, održana je radionica u okviru komponente 3: Podrška uspostavi Registra Cijena nekretnina.

Radionicu je vodila gđa. Marija Rašković, stručnjakinja iz Srbije i gosp. Söderblom Hans, stručnjak iz Švedske iz ove oblasti. Radionici su prisustvovali članovi radnih grupa CILAP projekta iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske.

Zadatak za ovu radionicu je bio da radna grupa nastavi do kraja ove faze da radi na pravljenju većeg pomaka u osiguranju kompetentnosti kroz rad na daljim i detaljnijim analizama na prikupljenim podacima. Fokus treba da ostane na stambenim nekretninama jer je ostalo još utjecaja različitih čimbenika za proučavanje.

Prvi dio radionice započeo je prezentacijama analiza stambenog tržišta od strane radnih grupa. Radne grupe su izvršile detaljnije analize kako bi napravile stabilniji tržišni uzorak kroz primjenu vremenskog prilagođavanja cijena. Također radna grupa je radila i na tržišnom zoniranju stanova. Od strane stručnjaka mišljenje je da je radna grupa pokazala bolje razumijevanje tržišta nekretnina i pokazala je tržišno razmišljanje.

Radionica je bila posljednja radionica druge CILAP faze projekta te se stoga razgovaralo se o fazi produženja projekta i o aktivnostima koje je potrebno provesti radi pripreme za pilot projekt masovne procjene i izrade studije za buduće aktivnosti. Od strane stručnjaka predstavljeni su bili uvjeti koji su potrebni za izbor same pilot lokacije te aktivnosti koje smatraju da se trebaju provesti u cilju pripreme i realizacije samog pilot projekta. Radne grupe su nakon toga odučile koje će područje biti pilot područje. Do kraja godine radne grupe će izraditi projektni zadatak za pilot projekt te ujedno raditi na analizama u samom području u svrhu pripreme za pilot.

Ključne reči: radionica  registar cijena nekretnina  

Galerija fotografija