Latinica | English

 

 

Radionica „Priprema za pilot projekt i početno razmatranje o budućem razvoju IT sistema za masovno procjenu“

CILAP | 28.4.2020.

Radionica „Priprema za pilot projekt i početno razmatranje o budućem razvoju IT sistema za masovno procjenu“

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta za 2020. godinu predviđena je radionica koja će podržati aktivnosti koje se odnose na provođenje pilot projekta. Obzirom na okolnosti pandemije Covid-19, održana je online radionica koju je vodio gosp.  Hans Söderblom iz Lantmäterieta. Radionica  je uspješno održana i podržane su aktivnosti koje su isplanirane CILAP- projektom u tekućoj godini. Radionici su prisustvovali članovi radnih grupa iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine, Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske i direktorica projekta Andja Zimic.

Prvi dio radionice započeo je predstavljanjem švedskog modela IT sistema za masovno procjenu (GIS CAMA). Tokom radionice razgovaralo se o zahtjevima za IT sistem, analizi kvaliteta podataka i određivanju slučajeva upotrebe samih atributa koji će da utječu na procjenu nekretnina.

Tokom drugog dana od strane stručnjaka date su instrukcije i preporuke vezane za razmatranje o modelu sistema kao i o korištenju statističkih metoda koji će se primjenjivati u budućnosti a također i na pilot projektu.

Sljedeća radionica je zakazana za period 14- 15 maj/svibanj 2020. godine a do tad, u skladu sa preporukama, radne grupe će krenuti sa razmatranjem zahtjeva za sistem procjene na pilotu a koji će kasnije služiti kao osnova za izradu budućeg sistema (GIS CAMA) za procjenu vrijednosti nekretnina.

Ovim smo pokazali da se radionice mogu uspješno održavati i dobiti sva neophodna podrška, bez obzira na udaljenost BiH i Švedske.

Ključne reči: informacione tehnologije  

Galerija fotografija