Latinica | English

 

 

Trenutni status uspostave Adresnog registra u Federaciji Bosne i Hercegovine

CILAP | 18.5.2020.

Status i rezultati do sredine maja 2020. godine

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (FGU) prethodnih godina je uz podršku CILAP projekta, te kroz aktivnosti financiranja iz proračunskih sredstava Federacije BiH i zajedničkog financiranja sa upravnim organizacijama županijske/kantonalne i lokalne razine pokrenula inicijative uspostave, održavanja i distribucije podataka o adresama na području Federacije BiH.

Ovim putem Vas želimo informisati da su 73 jedinice lokalne samouprave (JLS) u Federaciji BiH u procesu uspostave Adresnog registra, te su inicirane aktivnosti i u preostalih 6 jedinica lokalne samouprave.

Želimo se zahvaliti i čestitati svim jedinicama lokalne samouprave koje su u potpunosti završile uspostavu Adresnog registra, te dati dodatni motiv i podršku jedinicama lokalne samouprave koje aktivno rade na uspostavi Adresnog registra:

  • Trenutno je 20 jedinica lokalne samouprave koje su završile uspostavu Adresnog registra i rade na održavanju kroz aplikaciju: Cazin, Čitluk, Doboj Istok, Doboj Jug, Dobretići, Domaljevac – Šamac, Fojnica, Grude, Hadžići, Ilidža, Kiseljak, Kreševo, Livno, Ljubuški, Neum, Pale – Prača, Posušje, Stari Grad Sarajevo, Tešanj i Trnovo.
  • Aktivna uspostava je u toku u 15 jedinica lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Glamoč, Ilijaš, Jablanica, Kakanj, Maglaj, Novi Travnik, Olovo, Orašje, Sanski Most, Stolac, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Vitez i Žepče.
  • Obzirom na značaj uspostave Adresnog registra u FBiH i njegove implementacije kao jedinstvenog registra o adresama, pozivamo i ostale jedinice lokalne samouprave da ubrzaju sa radom:
  • Poteškoće u radu, iz različitih razloga, trenutno trpi 19 jedinica lokalne samouprave: Banovići, Bosanska Krupa, Bosansko Grahovo, Breza, Busovača, Bužim, Čapljina, Donji Vakuf, Drvar, Gornji Vakuf – Uskoplje, Gračanica, Gradačac, Jajce, Kupres, Odžak, Usora, Velika Kladuša, Visoko i Vogošća.
  • Usporen rad na uspostavi Adresnog registra prisutan je u 19 jedinica lokalne samouprave: Bihać, Bosanski Petrovac, Bugojno, Kladanj, Ključ, Konjic, Lukavac, Mostar, Novi Grad Sarajevo, Prozor, Ravno, Srebrenik, Teočak, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Živinice.
  • U preostalih 6 jedinica lokalne samouprave ostvareni su kontakti i razmatranja uspostave Adresnog registra, te će se u narednom periodu uložiti dodatni napor da se krene sa radom: Čelić, Foča, Goražde, Kalesija, Novo Sarajevo i Sapna. 

Podaci o adresama na području FBiH će biti dostupni svim građanima putem geoportala FGU. Trenutno su pripremljeni podaci za 20 jedinica lokalne samouprave, gdje je u potpunosti završena uspostava Adresnog registra, te će u narednom periodu biti objavljeni.

FGU i CILAP stoje na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave te nudi tehničku pomoć i podršku, naročito onim koje imaju poteškoće ili su u početnoj fazi uspostave, kako bi se pokrenuo i završio proces uspostave Adresnog registra u FBiH koji je od velikog značaja.

U prilogu se nalazi tablica statusa uspostave u svim jedinicama lokalne samouprave, kao i grafički prikaz trenutnog statusa u FBiH.

Ključne reči: adresni registar  

Galerija fotografija