Latinica | English

 

 

Banjaluka spremna za masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti

CILAP | 25.8.2020.

Implementacija Pilot projekta Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti

Predstavnici  Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), Ministarstva finansija Republike Srpske, Gradske uprave Grada Banjaluka i CILAP projekta danas 25.08.2020 godine, u banjalučkom naselju Nova Varoš prisustvovali su testnom izlasku na teren radi izvođenja Pilot projekta Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti i konstatovali  da je sve spremno za realizaciju ovog projekta, koji se sprovodi u okviru švedskog donatorskog Projekta za unapređenje zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini „CILAP“.

Timovi na terenu pokazali su kako će izgledati popis pomoću aplikacije za prikupljanje podataka, čiji je osnovni cilj identifikacija svih nepokretnosti na obuhvatu pilot područja.

Pilot projekat će započeti početkom septembra, nakon što direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpišu Sporazum o implementaciji pilot projekta masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za područje grada Banja Luka.

Ciljevi pilot projekta su popisati sve nepokretnosti na izabranom Pilot području da bi se dobio  detaljan uvid u stanje nepokretnosti i kompletna usaglašenost  podataka iz katastarskih evidencija i Knjige uloženih ugovora iz RUGIPP-a, podataka Fiskalnog registra nepokretnosti iz Poreske uprave sa stvarnim stanjem na terenu u izabranom pilot području.

Na osnovu dobijenih rezultata pilot projekta biće predložene izmjene i dopune postojeće zakonske regulative kako bi se omogućila efikasna uspostava i održavanje sistema za  procjenu vrijednosti nepokretnosti u Republici Srpskoj.

Pilot projekat kreće iz Rosulja, a obuhvata i Novu Varoš, naselje Ante Jakića, Centar, Aleju Centar, Borik, odnosno dvije katastarske opštine Banja Luka 6 i Banja Luka 7 , tj. 110 ulica i oko 20.000 nepokretnosti.

Sve aktivnosti vezane za Pilot projekat masovne procjene vrijednosti nepokretnosti provode se kroz Izlaznu fazu CILAP projekta.

Ključne reči: registar cijena nekretnina  

Galerija fotografija