Latinica | English

 

 

Radionica o saradnji poslovnog i akademskog sektora

CILAP | 15.6.2021.

Projekti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i oblici saradnje s akademskim sektorom

Dana 11. juna 2021. godine, uspješno je održana online radionica na kojoj su učestvovali predstavnici CILAP projekta, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU), predstavnici akademskog sektora kao i predstavnici biznis sektora iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Tema radionice je bila potaknuti uspostavu novih oblika saradnje u području geoinformatike (poslovni, javni i akademski sektor) kako bi tehnološki napredni geoinformatički sadržaji (opažanje zemlje iz zraka i svemira, lasersko skeniranje, satelitsko pozicioniranje, GIS aplikacije, ...) bili modernizirani na bazi problemskog učenja i primjerima iz prakse u interaktivnom okruženju i zajedničkom izvođenju nastavnih predmeta.

Ispred FGU prisustvovao je pomoćnik direktora gosp. Denis Tabučić, dok je ispred CILAP projekta učešće uzeo konsultant gosp. Jasmin Ćatić. Na radionici su prezentovani projekti koji se provode u okviru FGU, sa naglaskom na CILAP projekt, njegovim dostignućima ali i napretkom u oblasti Adresnog registra i nedavne prve javne objave adresnih podataka na Web pregledniku Geoportala Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH.

Također, predloženi su i neki oblici buduće saradnje akademskog sektora sa FGU i CILAP projektom, poput organizovanja zajedničkih edukacija na polju geoinformatike.

Ključne reči: projekat  radionica  adresni registar  

Galerija fotografija