Latinica | English

 

 

UN Agenda 2030 – Ciljevi održivog razvoja

CILAP | 25.3.2022.

Doprinos geodetskih uprava u BH ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta u periodu od 22-24.03.2022. godine u Banjaluci je održana radionica sa ciljem upoznavanja geodetskih uprava sa UN Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja.

Radionicu su vodili stručnjaci iz Lantmäteriet-a Mia Sjö i Patrik Blom, a prisustvovali su predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Na početku radionice su radne grupe, iz obe entitetske uprave, predstavile glavne nadležnosti i aktivnosti svojih uprava. Stručnjaci su predstavili UN Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja, način na koji Švedska i Lantmäteriet rade na Agendi i ostvarenju ciljeva, te oblasti u kojima Lantmäteriet daje svoj doprinos.

U okviru praktičnih vežbi predstavnici geodetskih uprava su analizirali ciljeve održivog razvoja i definisali one čijem ostvarenju doprinose njihove uprave. Na osnovu diskusija izrađene su matrice koje daju prikaz značaja ostvarenja ciljeva održivog razvoja na zainteresovane strane (građane, javne institucuje, lokalnu samoupravu,...) kao i trud od strane geodetskih uprava u BH neophodan za ispunjenje definisanih ciljeva.  

Ključne reči: geodetske  geodetska infrastruktura  geoinformacioni sistemi  zemljišna administracija  

Galerija fotografija