Latinica | English

 

 

Značaj i prednosti unapređenja ravnopravnosti žena i muškaraca u ostvarivanju imovinskih prava i registraciji nepokretnosti

CILAP | 20.5.2022.

Okrugli sto u Ribniku

Okrugli sto na temu „Značaj i prednosti unapređenja ravnopravnosti žena i muškaraca u ostvarivanju imovinskih prava i registraciji nepokretnosti“ održan je 20. maja 2022. godine u Ribniku u saradnji sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

Na radionici je učešće uzelo oko 50 učesnika i učesnica, predstavnika opštine Ribnik, javnih institucija, nevladinih organizacija žena i građana.

Načelnik opštine Ribnik Nebojša Karać je na početku poželeo dobrodošlicu svim učesnicima i izrazio posebnu zahvalnost Evi Smedberg, savjetnici za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u Sarajevu, koja je prisustvovala okruglom stolu, i Anđi Zimić, direktorici CILAP projekta.

Okrugli sto je deo planiranih aktivnosti CILAP projekta u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti u imovinskim pravima i zajedničkog upisa prava vlasništva supružnika na nepokretnostima. Prezentacije su se bavile temama koje se odnose na rodnu ravnopravnost, pravni okvir i rodnu perspektivu u zemljišnoj administraciji.

S tim u vezi, zaključeno je da je neophodno nastaviti sa podizanjem svijesti, te sa edukacijom kako bi žene uvidjele u kojoj mjeri mogu iskoristiti zakonom data prava i ostvariti ono što im ona garantuju, a kako bi se stvorio ravnopravniji odnos u pogledu imovinskih prava.

Ključne reči: rodna ravnopravnost  zemljišna administracija  

Galerija fotografija