Latinica | English

 

 

Seminar „Uspostava adresnog registra i prijava prebivališta građana“

CILAP | 27.5.2022.

Nastavak i intenziviranje aktivnosti

Dana 26.05.2022. godine u Laktašima, u organizaciji CILAP projekta, održan je seminar „Uspostava adresnog registra i prijava prebivališta građana“. Na seminaru su, pored predstavnika CILAP projekta i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (MULS RS), Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i predstavnici 32 jedinice lokalne samouprave (JLS).

Na početku seminara učesnicima su se obratili Stanko Svitlica, pomoćnik direktora RUGIPP i Slavica Lukić, pomoćnica ministra MULS za resor lokalne samouprave. Nakon toga je direktorica CILAP projekta Andja Zimić pozdravila učesnike i održala prezentaciju o CILAP projektu sa naglaskom na značaj adresnog registra za građane i cjelokupno društvo.

Pregled stanja uspostave Adresnog registra i Registra prostornih jedinica (AR i RPJ) u RS predstavio je Dejan Jeremić, nacionalni koordinator i koordinator za adresni registar CILAP projekta. Razvoj i primjenu elektronskih servisa za jednostavniju prijavu prebivališta građana predstavili su predstavnici MUP, Nemanja Pipović, načelnik odjeljenja, Svjetlana Sarić, zamjenica načelnika Uprave za IKT i Željko Tomić, stručni saradnik. O značaju AR i RPJ u statističkim aktivnostima govorila je Nada Malinović, načelnica odjeljenja registara, uzoraka i klasifikacija u Republičkom zavodu za statistiku.

Adresni registar je u potpunosti uspostavljen u 30 gradova i opština Republike Srpske, a u ostalim JLS je u različitim fazama uspostave. Od 01.06. u svim JLS će biti omogućena elektronska prijava prebivališta građana u nadležnim policijskim upravama. Servis će biti moguć u svima naseljenim mjestima za koja je uspostavljen AR i izrađen digitalni katastarski plan.

U narednom periodu će seminar biti organizovan i za sve preostale JLS u RS.

Ključne reči: seminar  zemljišna administracija  adresni registar  

Galerija fotografija