Latinica | English

 

 

Kongres međunarodne federacije geodeta (FIG)

CILAP | 15.9.2022.

Varšava 11.-15.09.2022. godine

Kongres Međunarodne federacije geodeta (International Federation of Surveyors – FIG) održan je u Varšavi, Poljska, u periodu od 11. 9. do 15. 9. 2022. godine. FIG Kongres je skup međunarodne zajednice geodeta i profesionalaca na polju prostornih podataka kroz održavanje niza interesantnih plenarnih i tehničkih sesija, radionica, izložbi te drugih pratećih društvenih i kulturoloških događaja. FIG konferencija je jedan od najvećih događaja u kalendarskoj godini u polju geoprostornih informacija i jedinstvena je prilika za diskutiranje o ključnim izazovima našeg vremena unutar geodetske profesije.

FIG je osnovana je 1878. godine i priznata je nevladina međunarodna profesionalna organizacija Ujedinjenih nacija (UN) i Svjetske banke (WB). Organizacije članice iz više od 120 zemalja mjere, pozicioniraju, mapiraju, lociraju, procjenjuju i vrednuju, planiraju, grade, razvijaju i upravljaju kopnom, morima i svim objektima koje je napravio čovjek s vizijom da prošire korisnost geodetske struke za dobrobit društva, životne sredine i privrede.

Okvirna tema Kongresa je “Volunteering for the future - Geospatial excellence for a better living” odnosno “Volontiranje za budućnost - Geoprostorna izvrsnost za bolji život“. Konferencija predstavlja odličnu priliku da se dobije uvid u budući razvoj i tok razvoja na relevantnim poljima, ali također i za proučavanje ideja i rješenja koje postoje danas i mogu biti od velike pomoći u svakodnevnom poslovanju.

Tokom konferencije prezentiran je i stručni rad na temu „Digitalna transformacija javnih usluga sektora zemljišne administracije u Federaciji Bosne i Hercegovine“ čiji su autori Željko Obradović, Andja Zimic i Denis Tabučić.

Konferenciji su ovom prilikom prisustvovali gđa Andja Zimic, direktorica CILAP projekta, te gosp. Denis Tabučić, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Ključne reči: međunarodna saradnja  

Galerija fotografija